Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2009

Μικρή κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο

Ελαφρά υποχώρηση κατέγραψε τον Ιούλιο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, αντίθετα με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ύστερα από τρεις μήνες συνεχούς ανόδου. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ήπια διόρθωση -και ενδεχομένως παροδική- της πολύ μεγάλης ανάκαμψης των προσδοκιών του Ιουνίου, καθώς γενικά ο δείκτης σταθεροποιείται σε επίπεδα υψηλότερα του μέχρι στιγμής μέσου όρου του έτους (51 μονάδες). Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης στην Ελλάδα τον Ιούλιο διαμορφώνεται στις 57,2 μονάδες από τις 59 μονάδες τον Ιούνιο, στη δεύτερη υψηλότερη τιμή του έτους. Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι μεταβολές είναι οριακές, όμως το κλίμα επιδεινώνεται κυρίως λόγω της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία καταγράφει ελαφρά υποχώρηση και διαμορφώνεται στις 73,8 μονάδες από 76 τον Ιούνιο, με τις προβλέψεις της παραγωγής να κινούνται ανοδικά, παρά το γεγονός ότι οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών σημειώνουν οριακή υποχώρηση και τα αποθέματα ενισχύονται ελαφρώς.

Στις κατασκευές ο αντίστοιχος δείκτης διαμορφώνεται στις 67,4 μονάδες (από 69 τον Ιούνιο), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαφορετικές τάσεις ανάμεσα στους κλάδους των ιδιωτικών κατασκευών και των δημοσίων έργων.

Κατανάλωση

Απαισιόδοξοι οι καταναλωτές ειδικά σε ό,τι αφορά την αύξηση της απασχόλησης και τη δυνατότητα αποταμίευσης, αλλά και γενικότερα για την οικονομική τους κατάσταση. Ειδικότερα, το 83% αναμένει ελαφρά ή αισθητή ενίσχυση της ανεργίας το επόμενο 12μηνο, γεγονός που φανερώνει την ισχυρή ανασφάλεια. Η πρόθεση για αποταμίευση το προσεχές 12μηνο αγγίζει τα ιστορικά χαμηλά, καθώς το 76% των ελληνικών νοικοκυριών (από 71%) τη θεωρεί μη πιθανή ή καθόλου πιθανή.


www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: