Τρίτη, 25 Αυγούστου 2009

Συγκριτική Ανάλυση Μισθών και Κόστους Ζωής. Ο ρόλος των προτιμήσεων.Το τμήμα οικονομικής ανάλυσης της τράπεζας UBS δημοσίευσε μια έρευνα που αφορά τις αποκλίσεις των μισθών και του κόστους ζωής σε 73 πόλεις από όλο τον κόσμο. Χρησιμοποιώντας ένα "καλάθι" καταναλωτή, το οποίο αποτελείται κατά:
  • 14% είδη διατροφής
  • 4% οινοπνευματώδη και προϊόντα καπνού
  • 7% υγιεινή και περίθαλψη
  • 5% είδη ρουχισμού
  • 7% οικιακά είδη και ηλεκτρονικές συσκευές
  • 20% οικίες
  • 6% θέρμανση και φωτισμός
  • 15% μεταφορές
  • 22% διάφορες συσκευές
Τα βασικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ζυρίχη, η Κοπεγχάγη και το Όσλο είναι οι ακριβότερες πόλεις της έρευνας (σε όρους τιμών καταναλωτή). Όμως αν συμπεριληφθούν και οι τιμές ενοικίων ακινήτων, η Νέα Υόρκη, το Όσλο και η Γενεύη είναι οι ακριβότερες πόλεις του κόσμου. 1/4 του κόστους ζωής των μέσων νοικοκυριών της Δυτικής Ευρώπης αφορά το κόστος ενοικίου ακινήτων και ενέργειας. Η Αθήνα κατατάσσεται 36η ανάμεσα στις χώρες τις πρώτης περίπτωσης και 39η στη δεύτερη περίπτωση (με τιμές βάσης της Ν.Υόρκης, Ν.Υ.=100).
Οι φθηνότερες πόλεις του κόσμου περιλαμβάνουν την Μανίλα, το Δελχί και το Μουμπάι.

Περαιτέρω, όσον αφορά τα εισοδήματα, οι εργαζόμενοι στη Κοπεγχάγη, την Ζυρίχη, την Γενεύη και την Ν. Υόρκη έχουν τις υψηλότερες μεικτές αποδοχές εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες πόλεις τις έρευνας, ενώ η Μανίλα, η Τζακάρτα και το Μουμπάι τις χαμηλότερες. Η Αθήνα βρίσκεται στην 31η θέση της κατάταξης ενώ αν συμπεριλάβουμε και τις εισφορές βρίσκεται στην 32η θέση (καθαροί μισθοί).

Σε όρους καθαρής αγοραστικής δύναμης ανά ώρα, οι πόλεις με τις καλύτερες επιδόσεις περιλαμβάνουν την Ζυρίχη, το Σίδνεϊ και το Λουξεμβούργο ενώ τις χειρότερες επιδόσεις έχουν η Μανίλα, το Ναΐρόμπι και η Τζακάρτα. Η Αθήνα βρίσκεται στην στην 32η θέση.

Όσον αφορά το κόστος διατροφής, το Τόκιο, η Γενεύη και η Ζυρίχη βρίσκονται στις πρώτες θέσεις.migkonomics:Το κεντρικό μειονέκτημα της ανωτέρω ανάλυσης συνίσταται στο γεγονός ότι η εν λόγω έρευνα δεν μπορεί να συμπεριλάβει τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ως γνωστόν, οι προτιμήσεις είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των αγαθών. Γι' αυτόν τον λόγο, χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη οι προτιμήσεις των καταναλωτών της Δυτικής Ευρώπης κυρίως για την διαμόρφωση ορισμένων δεικτών της έρευνας.

Η μελέτη διατείνεται ότι η Αθήνα μπορεί να θεωρηθεί μια από τις πιο "δίκαιες" πόλεις σε όρους κατανάλωσης - εισοδήματος και φόρων. Όμως, πως μπορούν να συγκριθούν οι προτιμήσεις του Έλληνα με αυτές του κατοίκου της Δ. Ευρώπης? Περαιτέρω, όπως είναι γνωστό, συγκεκριμένες προτιμήσεις δεν συναντώνται παντού. Επί παραδείγματι, είδη διατροφής όπως το χοιρινό συναντώνται αρκετά συχνά στο ελληνικό τραπέζι ενώ καθόλου σε αραβικές χώρες (λόγω θρησκείας). Με άλλα λόγια, υπάρχει τιμή χοιρινού στην Ελλάδα η οποία διαμορφώνεται αναλόγως ενώ δεν υπάρχει για τις αραβικές χώρες.

Επίσης, ορισμένες χώρες θεωρούνται βιομηχανικές, άλλες αγροτικές και άλλες παροχής υπηρεσιών. Έτσι, το κόστος αγοράς ενός αυτοκινήτου η ανταλλακτικών αυτού είναι χαμηλότερο στη Γερμανία από ότι στην Αθήνα, ενώ το ελαιόλαδο αρκετά πιο φθηνό στην Ελλάδα από ότι στη Γερμανία.

Θα ήταν πιο σοφό οι συγκρίσεις τιμών και εισοδημάτων να πραγματοποιηθούν σε επίπεδο περιφέρειας και να διασπαστούν σε ανεπτυγμένες, αναπτυσσόμενες και υποβαθμισμένες χώρες. Οι προτιμήσεις είναι αυτές που διαμορφώνουν τις τιμές και όχι οι τιμές τις προτιμήσεις.
Τέλος, η ίδια η σύσταση του "καλαθιού" του καταναλωτή πάνω στην οποία βασίστηκε η έρευνα μπορεί να θεωρηθεί εσφαλμένη καθώς η βαρύτητα των προϊόντων και το ποσοστό συμμετοχής τους διαμορφώνεται επίσης από τις προτιμήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: