Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

Ν. Σύμπουρα: Παραμένει ασφαλής επένδυση το real estate

"Σημαντικές ευκαιρίες και επενδυτικές επιλογές εξακολουθεί να παρουσιάζει η ελληνική κτηματαγορά παρά την κρίση που διέρχεται. Όπως αναφέρει στο Capital.gr η διευθύνουσα σύμβουλος της Cushman & Wakefield Αθήνας, κα Νίκη Σύμπουρα, η υποχώρηση των τιμών των ακινήτων επιτρέπει στον επενδυτή να τοποθετηθεί στην αγορά ακινήτων, πλην με την απαιτούμενη προσοχή καθώς η αγορά διέρχεται φάση μεταβλητότητας. Η επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ακίνητης περιουσίας τονίζει πως το ελληνικό real estate ακόμη δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις και σημειώνει πως το ακίνητο εξακολουθεί να παραμένει μία από τις ασφαλέστερες επενδυτικές επιλογές."

migkonomics:

Ένας από τους κλάδους ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας είναι ο κλάδος των ακινήτων. Ο εν λόγω κλάδος τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε πέραν των δυνατοτήτων του. Στην υπερπροσφορά σε πάσης φύσεως ακίνητα συμβάλλει και η υπερτιμολόγηση ανά τμ που παρουσιάζεται σε πολλά μέρη της χώρας. Μάλιστα, ο κλάδος ήταν τόσο προσοδοφόρος τα προηγούμενα χρόνια που άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τις κατασκευές σύστηναν κατασκευαστικές κοινοπραξίες έτσι ώστε να σηκώνουν πολυκατοικίες και να πωλούν διαμερίσματα. Τα παραδείγματα είναι τραγελαφικά...Σουβλατζίδες, κοσμηματοπώλες και πάσης φύσεως επαγγελματίες ξαφνικά έγιναν κατασκευαστές. Οι πολυκατοικίες φύτρωναν παντού και τα ελάχιστα οικόπεδα που είχαν απομείνει εξαφανίστηκαν. Αν αυτό το γεγονός συνδυαστεί και με την άναρχη και πολλές φορές αντιαισθητική δόμηση, τότε καταλήγουμε σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ...

Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει μέτρο.
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένας επίσημος φορέας που να παράγει στατιστικά στοιχεία για τα ακίνητα (στην μεγάλη Βρετανία επί παραδείγματι υπάρχει η IPD). Αντ' αυτού, διάφοροι μεσίτες μάλλον εκφράζοντας τη γνώμη τους και όχι την πραγματική αγορά (και πως θα μπορούσαν άλλωστε αφού δεν υπάρχουν στοιχεία), ανεβοκατέβαζαν τιμές βάσει των ποσοστών κέρδους και ρύθμιζαν κατά το δοκούν μια ήδη στρεβλωμένη αγορά. Δεν είναι τυχαίο ότι οι τιμές δεν πέφτουν παρά τα όσα διατυμπανίζονται κατά καιρούς στα ΜΜΕ.

Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να υποστηρίξει ότι πέφτουν ή ανεβαίνουν οι τιμές της αγοράς χωρίς να βασίζεται σε επίσημα στατιστικά στοιχεία?
Εμπειρικά μήπως? Με ανεπίσημη έρευνα αγοράς?

Είναι δεδομένο ότι η αγορά των ακινήτων παρουσίαζε φούσκα.
Η λογική λέει πως η φούσκα δεν έχει σπάσει ακόμα. Με άλλα λόγια, η φούσκα σπάει όταν κατρακυλήσουν οι τιμές και όχι όταν μένουν απούλητα ακίνητα η κατασκευή των οποίων δεν δικαιολογούσε την ζήτηση. Φυσικό επόμενο είναι να μην πουληθούν και όχι απόρροια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: