Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009

«Βάψτε τις στέγες σας λευκές»

Από naftemporiki.gr

Αυτή είναι η συμβουλή του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ και νομπελίστα φυσικού Στίβεν Τσου, η οποία βρίσκει ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι «ψυχρές σκεπές» αντανακλούν –όπως όλα τα λευκά αντικείμενα– τη θερμότητα, εμποδίζοντας την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σύμφωνα με έρευνες, οι λευκές οροφές περιορίζουν το κόστος κλιματικού των κατοικιών τουλάχιστον κατά 20%, γεγονός που σημαίνει μικρότερες εκπομπές CO2 λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας.

Οι «ψυχρές» οροφές ωφελούν και άμεσα την τσέπη των ιδιοκτητών, καθώς η κατασκευή τους κοστίζει 15% λιγότερο σε σχέση με τις μαύρες λόγω την υλικών που χρησιμοποιούνται, ενώ μείωση παρατηρείται και στους λογαριασμούς ρεύματος.

Σύμφωνα με τον επιστήμονα Αρτ Ρόζενφελντ, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Καλιφόρνιας, εάν όλοι έβαφαν τις σκεπές τους λευκές στα επόμενα 20 χρόνια, οι εκπομπές CO2 που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα θα περιορίζονταν κατά 24 εκατ. μετρικούς τόνους. Αυτή είναι η ποσότητα των ρύπων που εκπέμπει ολόκληρος ο πλανήτης σε ένα χρόνο.

Ήδη στην Καλιφόρνια, τη Φλόριντα και τη Τζόρτζια έχουν υιοθετηθεί διατάξεις ως προς την κατασκευή κτηρίων, οι οποίες ενθαρρύνουν τη δημιουργία λευκών οροφών στα εμπορικά κτήρια.

Πηγή: The New York Times


migkonomics:

Τελικά οι Έλληνες πρωτοστατούν και εκεί...Μια βόλτα από τα νησιά θα τους πείσει όλους...Μήπως τελικά μας κλέβουν ιδέες?

Δεν υπάρχουν σχόλια: